De gevoelige snaar

Live muziek met aandacht, positieve intentie en afgestemd op de situatie in de zorgomgeving is een specialiteit van Lies.

Ook komt ze graag aan huis, om te spelen in intieme, persoonlijke setting.

Ze is maandelijks te vinden op Intensive Care van Nederlandse ziekenhuizen voor stichting Muz-IC en werkt regelmatig in de huiskamers van woonzorgcentra en residenties voor ouderenzorg.


foto Riwis Zorg en Welzijn

Als de harpiste er is, zie ik weer een twinkeling in haar ogen”

256K

followers

182M

views

Harp in de zorg

Golden Oldies

Lies speelt regelmatig in de ouderenzorg. Het repertoire is breed, net zo divers als de bewoners van een huis. Ze speelt van golden oldies tot licht klassiek, van popnummers tot kampvuurliedjes, van oude wijsjes tot sferische improvisaties. Ze zachte klanken van de harp nodigen uit tot contact. Woorden zijn meestal niet nodig. De herkenning van ritme en melodie is vaak aanleiding tot bewegen, meezingen en het ophalen van herinneringen. Voor medewerkers en familie een heerlijk moment om mee te doen en samen te genieten.

Kwetsbare mensen zijn extra gevoelig voor prikkels. Ook voor geluid. Als je werkt met muziek, ritme en zang, gebruik je geluid bewust, ter ontspanning en om contact te maken. Muziek (luisteren en meedoen) activeert de hersenen en maakt het gelukshormonen aan. Soms merk je dat mensen die nauwelijks meer kunnen spreken, opeens wel meezingen. Anderen wiebelen met hun tenen en dat is al heel wat. Dat komt omdat een ander deel van de hersenen wordt aangesproken dan voor spraak.

“Lies kent verrassend veel muziek en speelt moeiteloos in op de gemoedstoestand van de mensen. De bewoners genieten enorm van het bezoek van de harpiste”

“Echt een aanrader! Lies maakt contact via de muziek.”

““Het concert inspireerde, gaf warmte en troost. Zó blij dat we er bij mochten zijn.”

Wat is dit prachtig, woorden schieten tekort om mijn gevoel te beschrijven.”

256K

followers

182M

views

Live op de Intensive Care

Sinds 2019 is maakt Lies deel uit van het muzikanten team van Stichting MuzIC, dat muzikale ontmoetingen aanbiedt op Intensive Care afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Onderzoek bevestigt dat muziek bij de patiënt aan het bed een positieve werking kan hebben op pijn en angst, waardoor er minder sedatie en medicatie nodig is bij Intensive Care patiënten. Stichting MuzIC wil bijdragen aan het beperken van de impact van een IC opname op het leven van de patiënt én familie, de muziek brengt een andere beleving met zich mee.
Een muzikaal bezoek roept vaak emoties op bij patiënt en/of familie; die emoties mogen er zijn, bij muziek zijn woorden niet nodig. Het repertoire dat wordt aangeboden is heel breed, van ontspannende improvisaties, klassiek tot pop.

“Het horen van live muziek te midden van deze angstige omgeving vol technologie en bliepjes is echt bijzonder, wat een mooi initiatief!”

Isala Intensive Care MuzIC

“De klanken van de harp kwamen echt bij me binnen, ze voelen troostend”

Thuiszorg

muziek aan huis

Lies komt graag op bezoek, met de kleine, draagbare harp en speelt een concert op maat. In de tuin, aan bed of in de huiskamer, op gepaste afstand.

Tijdens de eerste lockdown in 2020 heeft ze serenades verzorgd, aan huis bij kwetsbare mensen die door het Coronavirus niet meer naar de dagopvang konden.
Harp muziek tussen schuifdeuren, in de tuin of op de gang: steevast ontroerende, integere ontmoetingen. Mensen van de (thuis)zorg en familie genoten mee:

“Ik wist niet dat u zo van dans en muziek hield!”

“Mijn moeder werd 90 jaar; een harp concert aan huis was het mooiste cadeau dat we haar konden geven”

foto Pim Giel

Baby & ouders

muzikale kraamzorg

Samen wiegen op de zachte klanken, samen zingen voor de kleine, onder begeleiding van de harp: een heerlijk klankenbad in de lange weken voor de bevalling of tijdens herstel. Lies komt op verzoek met de kleine harp aan huis of in het ziekenhuis om zachte, kwetsbare momenten muzikaal te omlijsten en onvergetelijke herinneringen te maken voor ouder en kind.

Neonatologie

Live muziek als onderdeel van geboortezorg ondersteunt het pasgeboren kwetsbare kindje en de ouders. Afgestemde, zachte klanken kunnen het kindje helpen ontspannen, de ademhaling ondersteunen en bijdragen aan de band tussen ouder en kind. Lies is zelf moeder van een premature baby en kan zich goed verplaatsen in de situatie van de ouders. Ze specialiseert zich momenteel bij ARTEZ Muziektherapie op het aanbieden van live muziek op de Neonatologie.

256K

followers

182M

views