Therapeutisch harp spel
Lies kreeg in juli 2016 haar certificaat voor therapeutisch harpspeler bij het International Harp Therapy Program (IHTP) van Christina Tourin.
Bij therapeutisch harpspel wordt muziek gemaakt ter ondersteuning van fysiek, mentaal en emotioneel welbevinden.
De harpiste stemt haar spel af op de persoon en op de toestand waarin deze zich bevindt. Dit wordt onder meer gedaan door gerichte intentie van het harpspel waarbij de juiste toon wordt gezocht in combinatie met de muziekkeuze, voor iedereen anders.
Therapeutisch harpspel verschilt van muziektherapie omdat er geen behandelplan met doelen wordt opgesteld: de muzikant werkt vanuit een intuïtieve benadering en kiest steeds de toonsoort, het ritme, de modus, de stijl en de melodie die op dat moment bij de persoon past. De klanken (trillingen) en de aandacht doen het werk.
Deze werkwijze past goed in een ziekenhuis, verzorgingshuis, hospice en in de thuiszorg.
Waarom harp?
De harp staat bekend als helend instrument sinds de oudheid. Als de harpiste met de juiste intentie speelt en zich afstemt op de
persoon ontstaat er een wonderlijke relatie die bijdraagt aan het welzijn van de ontvanger. Harpklanken voel je in je lichaam trillen, omdat de lange snaren de lucht in beweging brengen. Het grote klankbereik kan resoneren met verschillende plekken in het lichaam en geeft als het ware een klankenmassage. Voor zowel gezonde als voor kwetsbare personen kan dit koesterend en helend werken.
De harpiste reageert op de toestand van de persoon, maakt contact en nodigt al spelend uit om te ontspannen, te bewegen, te communiceren, afhankelijk van wat wenselijk is in het moment.
Effecten van harpmuziek:
• Ontspanning (mentaal en/of fysiek)
• Rustigere/regelmatige hartslag
• Diepere/regelmatige ademhaling
• Pijn reductie
• Rust, slaap
• Vermindering van angst en stress
Ook kan het behulpzaam zijn voor:
• contact maken
• in beweging komen
• energie krijgen
• gezelligheid en vrolijkheid
• herinneringen ophalen
• meezingen
Harpmuziek in medische instellingen en zorgcentra is fijn voor de patiënten/bewoners maar is vaak ook prettig ontspannend zijn voor het personeel en familie.
Bij de keus van de muziek wordt steeds rekening gehouden met de leeftijd, culturele achtergrond, stemming en toestand van de persoon. Soms is het herhalen van één toon of een simpele melodie al voldoende, maar als iemand wil, kan hij/zij ook meezingen, klappen, bewegen of zelfs meespelen, samen op de harp.
“De harp muziek is heel prettig, met zachte klanken en toch vrolijk.”
“Therapeutisch harp spelen heeft me geholpen om mijn andere talenten te ontwikkelen”
Klankenbad
De meest directe vorm van harptherapie is via fysiek contact met het instrument. De ontvanger zit met de voeten, handen of rug en achterhoofd tegen de harp. Zo maakt het lichaam contact en komt de trilling direct over.
Lies heeft deze techniek geleerd van de Russische harpist en klanktherapeut Alizbar. De resonantie van de harp voel je direct. Via de ruggengraat lopen de zenuwbanen die met de organen in verbinding staan. De harp muziek laat energie stromen en helpt blokkades op te heffen. Een heerlijk klankenbad. Momenteel studeert ze Guided Imagery and deep relaxation on harp bij Ludwig Conistabile uit Italië om haar harpklankenbad verder te verrijken.
Interesse in een privé sessie voor jezelf of om kado te doen? Mail: lies@arpalisa.nl voor een offerte en afspraak.